Loekken logo

Så sker det idag - Fyret flyttes

Kjeld flytter fyret

Jeg kan ligeså godt sige det, som det er. Jeg har aldrig prøvet at flytte et fyr før.

Kjeld Pedersen.

Murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup har i flere år planlagt og forberedt flytningen af Rubjerg Knude Fyr. Om kort tid kulminerer arbejdet, når den store kran fra BMS løfter det 120 år gamle fyr og sætter det på rulleskøjter, så det kan rulles 70 meter hen til den afmærkning i sandet, som Kjeld Pedersen har sat.
Rubjerg Knude Fyr blev opført for 120 år siden. Fyret blev bygget 200 meter fra kysten omgivet af boliger til fyrmesteren, hans familie og fyrmesterassistenter. I dag står fyret kun få meter fra vandkanten og er tæt på at dratte i havet. Boligerne omkring er for længst væltet og har i årevis ligget som ruiner ved det ikoniske fyr.
For at redde Rubjerg Knude Fyr blev der i 2018 afsat fem millioner kroner på finansloven til at flytte fyret, og byrådet i Hjørring vedtog kort efter, at fyret skulle flyttes. I begyndelsen af 2019 gav Fredningsnævnet, Kystdirektoratet, naturmyndighederne med flere tilladelse til, at fyret måtte flyttes.
Vejen til flytningen af fyret var banet og det blev den lokale murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup, der fik opgaven. Den 28. maj underskrev han aftalen med Hjørring Kommune.

Muremester Kjeld Pedersen fra Lønstrup Mureforretning skal stå for fyrets flytning.

Onsdag den 14. august rykkede Kjeld Pedersen og hans folk ind på området ved Rubjerg Knude Fyr. I mere end to måneder har de forberedt flytningen af fyret, støbt ekstra jern og beton på fundamentet og gravet sand og gamle bygninger væk ved fyret, så alt er klar til, at fyret kan flyttes.

For Kjeld er fyret ikke bare et fyr

Kjeld Pedersen driver til daglig Lønstrup Murerforretning. En lille enmandsvirksomhed i Lønstrup, med Kjeld Pedersen som eneste ansatte. Og normalvis indgår flytning af 120 år gamle fyr ikke i de opgaver, han har i murerforretningen.
- Jeg kan ligeså godt sige det, som det er: Jeg har aldrig prøvet at flytte et fyr før, siger Kjeld Pedersen.

  Foto: Jesper Christiansen

For den lokale murermester i Lønstrup har det 120 år gamle fyr en særlig betydning, og derfor vil han gøre alt for at redde det fra at styrte i havet.

-  Jeg har gået og kigget på fyret hver dag. Jeg har bygget et tårn derhjemme, hvor jeg bor, så jeg kan komme op og se fyret, og der hvor jeg boede før, kunne jeg også se fyret. Det første jeg gjorde om morgenen, var at komme op, så jeg kunne se fyret - så fyret skal være der, siger Kjeld Pedersen.
Hvert år tager 250.000 mennesker turen op ad trapperne i Rubjerg Knude Fyr. 
- Vi har mistet Mårup Kirke, og fyret er den sidste turistattraktion, som vi har tilbage. Det betyder meget for Lønstrup, siger Kjeld Pedersen.
Derfor vil han redde områdets store attraktion fra at styrte i havet.
- Når jeg har gæster, der kommer langvejs fra, så skal de slæbes med op til fyret, for de skal se den plet, siger han.

Hver dag har turisterne kunnet følge arbejdet med at flytte fyret. Foto: Jesper Christiansen

Kjeld Pedersen har arbejdet i 2,5 år med projektet, så alt er timet og tilrettelagt til flytningen. Den store turistattraktion har de seneste måneder været omdannet til en stor byggeplads.
- Det er et fantastisk byggeri, der er lavet. Hvis man kigger på fyret, så står det fuldstændig skarpt, siger murermesteren fra Lønstrup.
Fyret får rulleskøjter på
Flytningen af Rubjerg Knude Fyr sker groft sagt ved, at fyret får "rulleskøjter" på og rulles 70 meter til den nye placering via et skinne-system.
Selve flytningen foretages af BMS Krangården, og det vil tage omkring 10 timer at flytte det tunge fyr 70 meter væk fra kystlinjen.
Det eksisterende fundament er blevet forstærket med både ekstra jern og beton. Det forstærkede fundament trækkes frem til den nye position ved hjælp af ”rulleskøjter”, donkrafte og hydraulik.
Flytningen sker langs et tracé, der er udgravet til et plant fundament i hele bakselængden.

  Foto: Jesper Christiansen

 
 DER SKRIVES HISTORIE:

Første gang et fyr flyttes

Jeg bliver ked af det, hvis det går galt. Vi har kun det ene forsøg.

Kjeld Pedersen

Kjeld Pedersen har ikke sovet ret meget natten til onsdag den 14. august. Det er dagen, hvor arbejdet med at flytte Rubjerg Knude Fyr går i gang.
Solen skinner på det gamle fyr fra øst. Det er tidlig morgen onsdag den 14. august. En dag som Kjeld Pedersen har glædet sig til i flere måneder. Det er dagen, hvor han begynder det store arbejde med at forberede flytningen af fyret.
2,5 år med forberedelse og planlægning er slut. Nu skal der arbejdes.
- Jeg har ikke sovet så meget i nat. Jeg har glædet mig ufattelig meget til at komme i gang, sagde Kjeld Pedersen, da han onsdag den 14. august klokken 6 om morgenen kunne se gummigeden kører ind på vejen op til fyret og begynde det første arbejde.

Gummigeden begynder at grave i sandet. Som det første skal der laves en vej, så maskinerne kan komme op til fyret. Foto: Jesper Christiansen

Det er første gang i danmarkshistorien, at man forsøger at flytte et fyr for at redde det fra at styrte i havet.
- Fyret kan ikke klare flere storme, så kan det ikke lade sig gøre at flytte det, siger Kjeld Pedersen.
Rubjerg Knude Fyr er bygget for 120 år siden. Dengang var der 200 meter til havet. I dag er der få meter. Derfor skal det flyttes, inden det ender i havet.

  Foto: Jesper Christiansen

- Det er en kæmpe opgave for sådan en lille forretning som min, men jeg er godt forberedt, og jeg har fået fat i de bedste folk til opgaven.

Fyret er kæmpe attraktion

Rubjerg Knude Fyr er den største turistattraktion i Hjørring Kommune. Hvert år besøges fyret af mere end kvart million mennesker.
- Det er en forretning for Lønstrup. Det er en forretning for Hjørring Kommune og Vendsyssel. Det er et ikon. Vi har fået mange henvendelser fra Tyskland. Det er helt sindssygt. Vi arbejder med noget, som har utrolig tiltrækning på turister, og det tør vi ikke bare lade os glide af hænde, siger Hjørrings borgmester Arne Boelt fra Socialdemokratiet.

  Foto: Jesper Christiansen

Selve flytningen af fyret foregår i uge 43, og på 10 timer bliver det rullet 70 meter væk fra kysten.

  Foto: Jesper Christiansen

- Jeg er en lille smule nervøs for at det kan gå galt. Jeg bliver ked af det, hvis det går galt. Vi har kun det ene forsøg, og vi gør det så godt, som vi kan, siger Kjeld Pedersen.
Udlandet er vilde med Rubjerg Knude Fyr
Flytningen af Rubjerg Knude Fyr er en international begivenhed. Mange udenlandske turister besøger hver dag fyret, og på især Facebook følger mange med fra udlandet.
Fyret flytter, hedder Hjørring Kommunes officielle side på Facebook for flytningen af Rubjerg Knude Fyr. På siden kan man følge arbejdet med at flytte fyret, og på få måneder har siden fået over 6.000 medlemmer.
- Der er utrolig stor interesse fra Tyskland, siger Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt.
Hjørring Kommune forventer, at op imod 25.000 mennesker vil følge flytningen live ved Rubjerg Knude, og at mange tyskere vil være at finde ved fyret.
- Jeg er rigtig glad for, at vi har det her som trækplaster, og jeg er rigtig glad for, at vi flytter fyret. Selv om noget af historien forsvinder fra fyret, så er der stadig et fantastisk drama, som man kan fortælle om, siger Arne Boelt.

Familien Richter fra Nurnberg er nogle af de mange tyskere, som besøger Rubjerg Knude Fyr. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Flytningen af det 120 år gamle fyr har skabt ekstra opmærksomhed.
- Det er flot. Det er interessant og simpelthen så fascinerende, fordi det står på kanten og er så tæt på at styrte ned. Det er virkelig spændende, siger Katja Richter fra Nürnberg.Sammen med sin mand Marc Richter og deres to små børn har de taget turen op gennem den vandrende sandklit for at komme op i fyret.
- Det er meget interessant at se, hvordan det står i klitten, og hvordan byggepladsen er ved at komme på plads efter to dage. Det synes jeg er rigtig spændende, at det sker, mens vi står her, siger Marc Richter.

 

Forventer at 25.000 vil se fyret flytte

Vi forventer, at op mod 25.000 mennesker vil se fyret blive flyttet.

Leif Lund Jakobsen fra Hjørring Kommune.
Interessen for at se flytningen af Rubjerg Knude Fyr i uge 43 er enorm. Hjørring Kommune planlægger efter, at der kan komme 25.000 gæster på dagen.
Flytningen af Rubjerg Knude Fyr i uge 43 er en kæmpe begivenhed og vil trække mange tusinde gæster til fra ind- og udland. Derfor sætter kommunen shuttle-busser ind fra Hjørring og Løkken til fyret for at undgå parkeringskaos.
- Vi forventer, at op mod 25.000 mennesker vil være interesseret i at komme ud og se fyret blive flyttet, siger kulturkonsulent i Hjørring Kommune, Leif Lund Jakobsen.

250.000 mennesker besøger hvert år Rubjerg Knude Fyr. 

Busserne kører fra kl. 9.00-20.00 på flyttedagen. I Løkken er der stoppested på Busterminalen, og i Hjørring kan passagerne komme af og på bussen ved Dyrskuepladsen. Busserne vil kører fra stoppestederne hvert 15. minut.

I nærheden af Rubjerg Knude Fyr inddrages marker til parkeringspladser, den dag fyret skal flyttes. Her er plads til 1,500 biler.
Kilde: Jesper Christiansen, TV2 nord